27.2.08

Make over

ELLE Interiör belönar kreativa heminrednings projekt.
Ladda upp f
öre och efter bild på ditt objekt för att vinna möbler för 50.000 kr från R.O.O.M.
Sista tävlingsdag är den 15 mars.

26.2.08

Vasomhelst






Igår hade jag vägarna förbi Guzzinis showroom och fick se deras produkt nyheter. En av dem, tvättkorgen Ninfea av Roberto Giacomucci gjorde verkligen intryck på mig. Som tvättkorg ser den dock lite svår att tömma ur, men formspråket, siluetten av en traditionell amfora och konstruktionen (identiska sidpaneler som häktas i varandra) står verkligen ut och den fungerar säkert som behållare för det mesta tex. i min hall.

24.2.08

Omformad









Att FORM åter bytt design får man väl se som ett tecken på att den tidigare helt enkelt inte funkade. ”Det var väl det jag sa”.
Förra året tyckte jag inte ens att det var lönt att förnya min prenumeration. Nu verkar identitetskrisen passerad och tidningen har mognat, borta är det matta pappret och det nya skrivmaskinstypsnittet används lite mer sparsmakat. Den kostar även mindre och kommer ut oftare. Minns du inte hur den såg ut innan restylingen 2007 kan man läsa ett helt nummer från 2005 samt finna 47 andra tidningar som blädderexemplar på www.tidningar.info

22.2.08

Work of art











Wow, jag gillar verkligen denna nya tv-möbel som man visst även kunde se i Greenhouse Stockholm Furniture fair.
Design: Axel Bjurström.

15.2.08

Frisk fläkt



Nu, ett år efter att jag först såg den har IKEAs nya fläktkåpa kommit ut på marknaden. Ett system som påminner mer om en lampskärm än en klassisk köksfläktkåpa. Kåpan är tillverkad och utvecklad tillsammans med Elica Spa (mitt föredetta jobb). Flera av deras mest uppmärk- sammade kåpor är baserade på detta frihängande system dock mer slimmade och påkostade.
(Vem designade IKEAs fläktkåpa NUTID? På siten står det Sandra Kragnert men i senast nr. av IKEA Family presenteras Mikael Warnhammer som dess designer. Mönstervalet (mistel) och utformningen är väl rätt feminin, eller?)
'Elica Grace och Star'

12.2.08

Wax on/off






Levande ljus ar ett intressant uttryck som innefattar både ljus och rörelse. Den fladdrande lågan som representerar rörelsen samt den smältande ljusmassan som med gravitationens kraft rörs sig och omformar. För knappt tre år sedan presenterade min vän Rani Leoson Samuelsson en serie helstöpta ”lampor”. En av dem en lampskärm stearin gav intryck av ett krypande material som stenat till. Nu på sistone har jag sett andra idéer som utforskar den ”levande” lampans metamorfos.
Ikarus waxlamp av Aylin Kayser och Christian Metzne. En elektrisk
ljuskälla med vax skärm som av lampans värme sakta omformas och smälter bort för att ut ett konsumtions perspektiv symbolisera och visualisera att elektriciteten inte varar för evigt. (Men även så som man fick lära sig på fysiken att energi aldrig kan försvinna, bara omvandlas till en annan form).





En installation som i höstas visats på Design Museum, i London är
Sara van Gamerens Big Dipper (även det amerikanska namnet på Karlavagnen) som genom sitt repeterande doppande skapar kandelabrar helt i vax. Se film här.