24.8.08

Skit rent

När jag hörde talas om Apocalypse tvål tillverkad av förbrukad frityrolja från Malmös falafelkök frityrolja, rös jag lite, tänkte blä. Tankarna gick till filmen Fight Club där Brad Pitts rollfigur, Tyler, stjäl fett ur soporna på en fettsugningsklinik för att använda i sin tvål tillverkning. Vanligtvis kanske man inte reflekterar över vad som finns i tvålen och varifrån fettprodukterna kommer ifrån.Vad finns i The Soap Original är dock ingen hemlighet, transparensen bidrar istället med en intressant produkthistoria. Inte bara produkten är miljövänlig utan hela processen. Kretsloppstänkande är grunden för Jenny Norberg och Petra Liljas arbete, det var troligtvis även Tyler Durdens motto även om han uttryckte det lite annorlunda: ”We were selling the rich fat women their rich fat asses back to them”.

En annan tvål med överraskande innehåll är Soaprise, ett gäng unga israelska tjejers bidrag till EM i ungt företagande (som hölls i Stockholm i juli i år). Inuti tvålen finns en liten leksak gömd, ju mer tvålen användes desto snabbare kommer leksaken fram. Det ska vara roligt att tvätta sig!

15.8.08

Nyskapa eller härmapa #1

Upptäckte idag att Allsång på Skansen anordnat en tävling för att ta fram omslag till nästa års sångbok. Tävlingen är nu avgjord. Bidragen var generellt rätt ointressanta men desto mer spännande blev det när vinnaren anklagades för att plagierat! Läs mer här.

8.8.08

IKEA 2009


Det ser ut som de första semesterdagarna här blir regniga. Vad passar då inte bättre än att bläddra i den nya IKEA katalogen, den kommer ju alltid i augusti. Har man inte tålamod att vänta på att den dimper ner i blevlådan går det redan att bläddra i den digitala, amerikanska varianten här. Inredningstemat är grafisk i år, i svart och vit. Den övriga färgskalan går i murriga färger. Så vill IKEA att vi ska inreda våra hem 2009.

5.8.08

Paperwork


Det italienska företaget Momaboma gör väskor av klassiskt snitt men i helt otraditionella material. Det började med fascination för ”recycling” och en gammal cementsäck. De fann sin marknad och kunder villiga att betalar ”normala” väskpriser för återvunnet papper, gamla tidningar, skoluppsatser och slutspelade LP-skivor.
Jag gillar idén och spatserar nu runt på Corso med 60 år gamla laminerad tidningsblad under armen. (Min Momaboma var en present som tack för att jag hjälpt ett par vänner med deras bröllopsinbjudan ).

Inspiration


I jakten på inspiration till ett pågaende projekt googlade jag “labyrinth”. Det har visst även IKEA gjort eller har inspirations resan kanske gått till Frankrike. Vem kunde gissa kudden och mattan Freja Labyrints (2006) mönster var en typisk medeltidslabyrint som man bla kan finna på golvet i katedralen i Chartres utanför Paris. Håll utkick efter inspiration vid semsternbesök i kyrkor och andra arkitektoniska sevärdheter!

Jag hittade den har “vägskylten” på golvet över en grav i basilikan Santa Maria Novella i Florens förra året. Kan undras om det är gravplundrare den riktar sig till…