29.9.09

Renovare…

…kan handla om att fixa till sitt hem men inte nödvändigtvis att "renovera". Ordet kommer från latin och betyder förnya. Förnya sig gjorde H&M i fjol med postorder sortimentet H&M home. Nu har dörrarna slagits upp till H&M home showroom i nyrenoverade lokaler på Drottninggatan 56 i Stockholm, där man kan se sortiment i spännande installationer efter tema som skiftar, inspireras och shoppa!


Även i Malmö händer det grejer, där är det IKEA som sår för ny inspiration när IKEA Svågertorp, världens näst största, öppnar den 21 oktober.


Tredje stoppet på shoppingturen blir Superdesign market i Milano som öppnade i somras. Det omgjorda källarplanet i gallerian La Rinascente har fyllts med produkter från välkända design brands och butiken har även café del samt flera shop in shop bl.a. Kartell, Alessi, Georg Jensen och Samsonite.

18.9.09

Chanel dräkt och "den lilla svarta"

Med anledning av dagens filmpremiär (i Sverige) ska det handla om Chanel. Här gick Coco- livet före Chanel upp på bio för flera månader sedan. Det är lätt att inspireras av Coco Chanel. Men vilka var hennes inspirationskällor?

Herrar. Framför allt herrmodet låg till bas för de nyskapande plagg för kvinnor som Chanel designade. Hon ansåg att kvinnokläder borde vara lika bekväma som männens men ändå eleganta.


Hennes hem.
Det avskalade och enkla som karakteriserar Chanels skapelser hittade inte in i hennes lägenhet på 31 rue Cambont. Våningen är närmast vulgär i sitt uttryck, en för tiden super modern och lyxig stil med orientaliska influenser.


Numerologi/Esoterism.
Coco Chanel var nog vidskeplig. Hon omgav sig med astrologiska symboler, kort och kristallkulor och sina produkter namngav hon ju gärna med siffror, Chanel N°5 och väskan 2.55.


Paris
. Det sägs att flaskan (och/eller korken) till Chanel N°5 fått sin form av Place Vendome (där Ritz ligger, hotellet där hon närmast bodde, hennes lägenhet bredvid hade inte ens sovrum). Att skala om ett 22m brett och 124m långt torg till en liten parfym flaska kan verka svårt, men tittar man på bilden nedan är det svårt att tro att det bara skulle vara ett sammanträffande. Via.

Vill man veta mer om Chanel kan jag rekommendera P1, Stil

16.9.09

Husesyn

För att visa upp sitt hem för allmänheten behöver man inte vara megastjärna i Hollywood, inte ens det minsta känd, rik eller innehavare av varken en flott lägenhet i Paris eller ens god smak. Att kika in i vanliga människors hem verkar bli allt populärare och enklare. Dos family besöker familjer med smarta och smakfullt inredda bostäder och visar på dem på bloggen. Även House of Commons tränger sig på och tjuvtittar till och med i badrumsskåpet.
Många låter sig inte bara inspireras utan delar stolt med sig av sina egna inredningsprojekt på t.ex. IKEA.SE/TV och Läsarhem Sköna Hem. På diverse bostadssajter kan man också titta in hos folk och se hur de bor och bott. Växande inredningintresse eller bara vanlig nyfikenhet?






10.9.09

Mer än hemmiljö

Nu äntligen har jag IKEA 2010 i mina ägor. Redan i somras bläddrade jag i den amerikanska online varianten samt den svenska katalogen som jag snappade åt mig vid husvagnarna på Ikeas turné i Stockholm men oturligt nog glömde den kvar hemma Sverige. Utdelningen startade här förra veckan men de verkar ha missade min port… Tack Simone för att din grannes katalog blev min!
Största nyheten i år är absolut formatet. Det nya mindre formatet minskar inte bara pappersåtgången för de 198 miljoner exemplaren(!) utan även spill eftersom det nya formatet är bättre anpassat till tryckningen. Även transport behovet minskar.